
טיפול משפחתי הוא חוויה מיוחדת
הטיפול המשפחתי הוא טיפול מרגש ומיוחד. מרגש עבורי בטיפול המשפחתי, וגם עבור ההורים והילדים, לשבת יחד ולדבר באמת על מה שמרגישים. השינויים מגיעים מהר, והם משמעותיים. קשה להאמין עד כמה טיפול משפחתי נכון יכול לעזור לכולם במשפחה להסתדר טוב יותר זה עם זה, וגם לפתור בעיות אישיות של בני-המשפחה.
בתור מי שעובדת בטיפול משפחתי אינטגרטיבי, המשלב טיפול משפחתי ממוקד-רגשית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וטיפול מערכתי – אני חייבת להעיד על תוצאות מצוינות.
עד כה נערכו מספר מחקרים רבים על היעילות של הטיפול המשפחתי וכולם הראו תוצאות יפות. מניסיוני בקליניקה אני רואה שגם בטיפול במריבות בין אחים – הטיפול המשפחתי עוזר, וגם בטיפול בילדים הסובלים מהפרעות התנהגות ובעיות קשב וריכוז.
אלו המאפיינים העיקריים של הטיפול המשפחתי בקליניקה שלי:
1. הטיפול המשפחתי מתחיל במפגש משותף של כל המשפחה. במפגש זה הפסיכולוגית מעודדת את בני-המשפחה להעלות את הבעיות שישנן במשפחה, בין אם הן בעיות ביחסים או בעיות שממוקדות בבן-משפחה אחד. במפגש הפסיכולוגית משתדלת לחקור את החוויה של כל בן-משפחה ולהיות אמפתית לכל אחד מבני-המשפחה ולחוויה הרגשית האישית שלו. הפסיכולוגית גם מראה במפגש איך החוויה האישית של כל אחד משפיעה על האחרים, וגורמת לקשרים להיות כפי שהם.
2. במפגשים הבאים הפסיכולוגית נפגשת בהרכבים שונים עם בני-המשפחה: היא יכולה להיפגש עם ההורים לחוד, או עם ההורים ואחד הילדים, או עם הילדים – לפי הצורך. בכל אחד מהמפגשים האלו הפסיכולוגית ממשיכה לחקור את החוויה הרגשית האישית של בני-המשפחה במצבים המשפחתיים וגם כפי שהם עולים וקורים במפגש עצמו. הפסיכולוגית מעצימה ומדגישה את החוויות הרגשיות, וגם נותנת להן תוקף ולגיטימציה. הפסיכולוגית ממשיכה להראות איך החוויה האישית של כל אחד מבני-המשפחה גורמת לו להתנהגות מסוימת כלפי האחרים, וכך גורמת לתגובות של בני-המשפחה האחרים, במעגלים שהופכים לעיתים להיות מעגלים שליליים ויוצרי-סימפטומים.
3. בשלב הראשון של הטיפול המשפחתי אנחנו מצפים לירידה בעוצמות הרגשיות השליליות . בשלבים הבאים של הטיפול המשפחתי מתחוללים תהליכים אחרים חשובים: כל בן-משפחה מבין את עצמו טוב יותר, ומשתנה ברמה האישית – כתוצאה מהאפשרות שלו לדבר באופן חופשי על רגשותיו במשפחה, ולקבל הבנה ותיקוף מהפסיכולוגית. לאחר שבן-המשפחה מבין את עצמו טוב יותר – הוא מתחיל להשתנות בהתנהגותו בתוך המשפחה. גם ההקשבה לצרכים של בני-המשפחה האחרים, שמבוטאים מעומק רגשותיהם הפנימיים – גורמים לכל בן-משפחה להשתנות בהדרגה ולהתאים את עצמו לצרכים של האחרים.
4. בהמשך הפגישות ניתנות הצעות וייעוץ לשינוי התנהגות, לפשרות ולהסכמים – לבני-המשפחה, הצעות שמיועדות לשנות דפוסים קיימים בעייתיים.
5. בהדרגה, עם התקדמות הפגישות, חלים שינויים פנימיים והתנהגותיים אצל בני-המשפחה, שגורמים גם לשינויים ביחסים.
6. הטיפול המשפחתי יכול לעבוד מצוין גם במשפחות רב-דוריות ובמשפחות מורחבות. כך באשדוד, עיר שבה יש הרבה משפחות מסורתיות ומשפחות של עולים, יש לא פעם צורך בעזרה למשפחה המורחבת בפתרון קשיים ובעיות ביחסים. כך אני עובדת בקליניקה שלי באשדוד עם משפחות מורחבות בטיפול המשפחתי. פתרון בעיות במשפחה המורחבת חשוב מאוד ותורם לכל חלקי המשפחה: לסבים, להורים, ולילדים.
מעניין, שהטיפול המשפחתי שהחל בעיקרו כטיפול, שבו הפסיכולוגית מנחה, מדריכה ומכוונת את בני-המשפחה, מקבל כעת תפנית מעניינת: עקרונות של טיפול פסיכודינמי, ושל גישות הומניסטיות בעיקר, נכנסות לטיפול המשפחתי. אם המטפל המשפחתי בעבר עלול היה לגלוש לביקורתיות-יתר בהתערבויות שלו במשפחה, הרי הטיפול המשפחתי האינטגרטיבי הוא טיפול, שמדגיש גם אמפתיה והבנה. דגש זה על אמפתיה והבנה גורם לכך, שגם במצבים רגישים וכואבים בני המשפחה מוכנים להמשיך בטיפול, מפני שהתערבויות של אמפתיה והבנה מרככות את הכאב ומאפשרות עבודה פנימית משמעותית ברמה האישית והבין-אישית.
רחל בר-יוסף-דדון, פסיכולוגית קלינית, אשדוד
טלפון: 08-8659590